υζητώντας με άλλους Έλληνες Preppers εντοπίσαμε μια γενικότερη σύγχυση για το τι είναι ο κάθε τύπος BugOutBag. Τους τύπους περιγράψαμε σε παλαιότερη ανάρτηση μας (BOBs, GHBs & INCHs) , αλλά προφανώς πρέπει να επιστρέψουμε για να καλύψουμε κάποιες παρανοήσεις.
1ον, δεν θεωρούμε σκόπιμο να μεταφράσουμε –σε αυτη τη φάση- και να μεταφέρουμε στα Ελληνικά πράγματα την ορολογία και το νόημα των διαφόρων BugOutBag. Οι έννοιες αυτές εξελίχθηκαν στην Αμερικανική κοινότητα των Preppers και μέχρι να ωριμάσει η ιδέα του Prepping στην Ελλάδα εμείς προσωπικά θα ακολουθούμε την Αμερικανική ορολογία. Το θεωρούμε προτιμότερο παρά να προσθέσουμε παραπάνω σύγχυση με την ατελή προσπάθεια μεταφοράς εννοιών από τη μια κουλτούρα στην άλλη.
2ον, οι διάφοροι σάκοι καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες και από τη στιγμή που θα μπορέσουμε να περιγράψουμε επακριβώς τις διάφορες έννοιες είναι στο χέρι σας να επιλέξετε το πιο πρότυπο θα υιοθετήσετε και το πώς θα το ονομάσετε. Εμάς μας ενδιαφέρει απλά, η σωστή απόδοση μιας ξένης έννοιας.
Ξαναπιάνοντας την ορολογία από την αρχή λοιπόν, έχουμε:
72-Hour Kit (Κιτ 72 ωρών)
Πρόκειται για το σύνολο των υλικών που θα βοηθήσουν κάποιον να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς σε μια δυσμενή κατάσταση ή φυσική καταστροφή. Οι περισσότεροι Οργανισμοί Πολιτικής Προστασίας θεωρούν ότι απαιτείται ένα διάστημα 3 ημερών για να φτάσει ολοκληρωμένη βοήθεια σε μια πληγείσα περιοχή. Όλο το διάστημα καλό θα είναι να ανταπεξέλθετε μόνοι σας.
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν το κιτ των 72 ωρών περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο και περιλαμβάνει τα στοιχειώδη εφόδια συντήρησης σας.
Bug Out Bag (ή Σάκος Διαφυγής)
Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από το σημείο της καταστροφής και να κατευθυνθούμε στο άγνωστο ή σε σημείο που έχουμε από πριν επιλέξει. Η μετακίνηση δεν μπορεί εκ των προτέρων να προσδιοριστεί αν θα γίνει με κάποιο μεταφορικό μέσο ή -στην ανάγκη- με τα πόδια, οπότε η Bug Out Bag περιλαμβάνει υλικά που θα επιτρέψουν την παραμονή μας στο ύπαιθρο για το απαραίτητο διάστημα.
Αυτό επιβάλει μια διαφορετική σύνθεση υλικών από αυτά ενός κιτ 72-ωρών τέτοια που αυξάνουν το βάρος και την πολυπλοκότητα της.
Για κάποιους λόγους –που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε- το χρονικό διάστημα αναφοράς είναι και πάλι οι 3 ημέρες, αλλά ρεαλιστικά αυτό εξαρτάται από το που (πόσο μακριά) σκοπεύουμε να πάμε και το πόσο βατό αναμένουμε να είναι το δρομολόγιο μας.
Ε&Ε Bag (Escape & Evasion Bag)
Ο τύπος αυτός είναι και η μεγαλύτερη πηγή παρανοήσεων και για τον λόγο αυτόν είχαμε επιλέξει αρχικά να τον αγνοήσουμε.
Βασίζεται στο κιτ Επιβίωσης, Απόδρασης και Διαφυγής των καταρριφθέντων πιλότων της USAF. Σκοπός εκέινου είναι να δώσει στον πιλότο τα απαραίτητα υλικά ώστε να επιβιώσει και να διαφύγει –κατά τεκμήριο καταδιωκόμενος από τον εχθρό. Κατά αντιστοιχία πολλοί Αμερικανοί Preppers (και Survivalists) εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να διαφύγουν από το σημείο της κατάστασης κάτω από συνθήκες αναρχίας και εγκλήματος. Έτσι επιλέγουν ένα κιτ με τα ανάλογα εφόδια με στόχο το μικρό βάρος και τη μεγάλη κινητικότητα θυσιάζοντας ανέσεις και ευκολίες.
Αλλά αυτό είναι σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες μιας οικογένειας που περιμένει έξω από το σπίτι της την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα επειδή και οι ίδιοι οι Αμερικανοί μπερδεύουν τους όρους Ε&Ε και Bug Out Bag μεταξύ τους δημιουργώντας και την ανάλογη σύγχυση.
Get Home Bag
Και στην περίπτωση αυτή έχουμε μια σύγχυση, αυτή τη φορά ως προς τις συνθήκες που θα χρειαστούμε μια GHB. Καθώς και αυτή η έννοια προέρχεται από τη Αμερική εξυπηρετεί τις εκεί ανάγκες.
Σαν ιδέα η Get Home Bag περιλαμβάνει εκείνα τα υλικά που θα βοηθήσουν κάποιον να επιστρέψει στο σπίτι του από τον χώρο εργασίας του κτλ. Μόνο που οι Αμερικανοί χρειάζεται να ταξιδέψουν ακόμα και παραπάνω από 100 χιλιόμετρα προς την δουλειά τους και άλλο τόσο για την επιστροφή. Μια τέτοια απόσταση δεν καλύπτεται από τον μέσο άνθρωπο σε μια μέρα, οπότε και τα εφόδια της θεωρείται ότι θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες μερικών ωρών έως και μια μέρας. Θα μπορούσε λοιπόν αν πει ότι πρόκειται για μια ελαφριά έκδοση της Bug Out Bag, ίσως και ένα υβρίδιο αυτής με την Ε&Ε Bag.
Μόνο που στην πυκνοκατοικημένη Ελλάδα θα βρει κανείς περισσότερα από 10 χωριά μέσα σε αυτά τα 100 χιλιόμετρα, και δεν νομίζουμε να αποδειχτεί έστω και ένα από αυτά αφιλόξενο.
Επιστρέφοντας λοιπόν στις εισαγωγικές μας παρατηρήσεις, γνωρίζοντας τις έννοιες μπορείτε να κάνετε την σωστή επιλογή του Τι χρειαζόσαστε με βάση τους παράγοντες Χρόνο και Τόπο.
Ο πόλεμος με την Τουρκία ζυγώνει! Όταν θα κλείσουν τα σύνορα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μετά από κήρυξη επίσημα της χώρας σε κατάσταση πολέμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα μπαίνει ούτε θα βγαίνει τίποτα από την χώρα, κατά συνέπεια, δεν θα έρχονται τρόφιμα από έξω μιας και εισάγουμε τα πάντα και μας ταΐζουν στην κυριολεξία οι ξένοι, αφού διαλύσαμε την αγροτική μας παραγωγή και δεν έχουμε αυτάρκεια ως έθνος, ε… τότε θα πέσει πείνα τρελή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε τρεις ώρες από το «μπαμ» θα έχουν αδειάσει οι υπεραγορές (τα super market βαρβαριστί) και σε μια εβδομάδα περίπου θα έχουν τελειώσει τα όποια αποθέματα τροφίμων κάθε ελληνικού νοικοκυριού που τα προμηθεύτηκαν τελευταία στιγμή!
Μετά την μία αυτή εβδομάδα χωρίς φαΐ, το αίσθημα του τσουξίματος του στομαχιού από την πείνα (στέρηση= κακός σύμβουλος) θα είναι τόσο έντονο που θα αρχίσει γρήγορα το πλιάτσικο!!!!
Όταν αρχίσει το πλιάτσικο…. (ωρε μάνα μου…) ο ένας θα σκοτώνει τον άλλον για να του κλέψει μια κονσερβούλα που είχε προνοήσει να κρύψει στο ντουλαπάκι του για να ταΐσει τα παιδιά του…
Οι σκοτωμοί, οι λεηλασίες και κάθε είδους βία θα είναι συχνό φαινόμενο, πράγμα που θα κάνει τους κατοίκους των πόλεων να φύγουν από αυτές επειδή δεν θα είναι ασφαλές πια να μένει κάποιος σε αστικό κέντρο.
Η φυγή προς τα βουνά θα είναι η μόνη λύση, όμως χωρίς προετοιμασία θα είναι δύσκολη η διαβίωση εκεί! Απαραίτητη προϋπόθεση για κάποιον που θα θέλει να εγκαταλείψει την πόλη αφού θα είναι επικίνδυνοι λόγω πλιατσικολόγων, συμμοριών και λαθρομεταναστών που θα έχουν «ξεσελώσει» (μιας και αστυνομία δεν θα υπάρχει), πέρα από τα τρόφιμα και το όχημα για γρήγορη διαφυγή θα χρειαστεί σίγουρα ένα όπλο για προστασία! (ακόμα κα το παλιό δίκαννο του παππού)
Οι αμερικάνοι δεν αντιμετωπίζουν απειλή από ξένη δύναμη, όμως, περιμένουν την κατάρρευση των πετροδολαρίων η οποία θα φέρει το χάος!
Εμείς όμως εδώ οι εξυπνάκηδες και ξερόλες, κοροϊδεύουμε, μέχρι να μας συμβεί το κακό, όμως τότε θα είναι αργά! Κοροϊδεύουμε και γελάμε με τους αμερικάνους εμείς που είμαστε κολλημένοι με τα tablet, τα gadgets, την αστρολογία και κάθε trendy μαλακία της μόδας που μας βομβαρδίζουν τα Μέσα Μαζική Αποβλάκωσης!
Όσο υπάρχουν τρόφιμα στα ράφια των super market και σκυλάδικα ανοιχτά, κανείς δεν νοιάζεται…. (θυμίζει λίγο «Νώε» η κατάσταση, που τον κορόιδευαν όλοι όταν έφτιαχνε την Κιβωτό, όμως όταν άρχισε να βρέχει, έτρεχαν όλοι πανικόβλητοι και έκλαιγαν με μαύρο δάκρυ…….)
Καλό είναι να αρχίσουμε σιγά-σιγά να ετοιμαζόμαστε!
Η απαντηση μου ειναι το 2016,τιποτα δεν εγινε αλλα μπορει να συμβει.Προτεινω σε οσους εχουν διαθεση να αγορασουν(μεταφρασμενο Ελληνικα) το *Οδηγος επιβιωσης για το τελος του κοσμου που ξερουμε* James Wesley,Rawles.Θα καταλαβουν και την διαφορετικη "γωνια" που βλεπουν οι Αμερικανοι τα πραγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφερων βιβλιο.....Καταλαβαινεις ομως τις διαφορες ....με Ηνωμενες Πολιτειες.....στο τελος κρατας αυτα που πιστευεις οτι μπορει να κανεις στην Ελλαδα.
Ειναι μονο μια αποψη ομως. Ο Rawles "ευαγγελιζεται" την γρηγρη καταρευση μιας κοινωνιας. Υπαρχει ομως και η αλλη αποψη, αυτη του Αργεντινου FerFal, που παρατηρει οτι σε μια οικονομικη κριση (βλεπε Αργεντινη) η καταρευση ερχεται σταδιακα. Σταδιακα καταντησε η Βενεζουελα failed-state, και σταδιακα διαλυεται ο κρατικςο μηχανισμος στην Ελλαδα (βλεπε Νοσοκομεια, κατασταση οδικου δικτυου κτλ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνησω ομως στο οτι η Αμερικη ειναι καλο εργαστηριο παρατηρησης, απλα θελει συγκρατηση και κριτικη σκεψη. (Και προσοχη στην πολιτικη διασταση της αποψης του Ρawles και αλλων)
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχόλιο μεταφέρθηκε στο Αποθετήριο των Ανούσιων και Αντιπαραγωγικών Σχολίων
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://greekpreparedness.blogspot.gr/2017/05/blog-post_10.html