_

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Δοκιμή: Γεύμα Επιβίωσης (Ration) του Ερυθρού Σταυρού

Λίγο έξω από τα συνηθισμένα θα είναι το σημερινό θέμα, αλλά ενδιαφέρον παρ’ όλα αυτά.

Φίλος του Blog μου έστειλε μια συσκευασμένη τροφή ανάγκης του Ερυθρού Σταυρού –συσκευασμένη από την Αγγλική BCB - για δοκιμή. Το πακέτο αυτό μπορεί αν βρεθεί στην Ελλάδα και μάλιστα είναι το ίδιο με το συσκευασμένο φαγητό περιπόλου του Βρετανικού Στρατού. Πράγμα αδιάφορο όπως θα συμπεράνετε αργότερα.
Αρχή με το κουτί συσκευασίας. Είναι ένα τυποποιημένο ταχυδρομικό κουτί δύο φορές μεγαλύτερο από τα περιεχόμενα του!

Τα περιεχόμενα είδη. Από πάνω αριστερά και με την φορά των δεικτών του ρολογιού, Χοιρινό κονσέρβα , Μπισκότα, Σαρδέλες, Αλατάκι, Ζάχαρη, Ανοιχτήρι τύπου P38 από λαμαρίνα, Μπάρα Ενέργειας, Καφές και Γάλα (στο κέντρο), Ισοτονικό ποτό, Συσκευασμένη Μερίδα Μακράς Διάρκειας, Πλαστικά ΚουταλοΜαχαιροΠήρουνα και Φακελάκι Τσαγιού.

Μας πήρε κάποιες μέρες να δοκιμάσουμε τα είδη και να οι Εντυπώσεις μας.

Μπάρα Ενέργειας

Έχει γεύση βατόμουρο, αρκετά ευχάριστη. Η υφή της είναι σαν τις περισσότερες του είδους. Κάπως σκληρή, σαν ξερό χαλβά από σιμιγδάλι. Δεν είναι πολύ γλυκιά και τρώγετε ευχάριστα. Οι θερμιδική της απόδοσης είναι 400 kcal, και παράγεται από την SOS Food Lab, USA.

Μπισκότα

Έχουν γεύση κανέλλας. Τα βρήκαμε αρκετά σκληρά και θυμίζουν αυτά τα στρογγυλά που μπορούμε να βρούμε στο Σουπερμάρκετ. Τρώγονται ευχάριστα ειδικά με το τσαγάκι.

Κονσέρβα Χοιρινού

Από εδώ και πέρα τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα. Αμέσως μόλις βγάλαμε το κρέας από το κουτί προσέξαμε την ζελατινώδη υφή του. Δεν είναι σκληρό αλλά είναι αρκετά ελαστικό. Αν και η περιεκτικότητα του σε κρέας ήταν υψηλή (και σε άμυλο χαμηλή) η ζελατινώδη υφή του φανερώνει ύπαρξη ζελατίνης από χόνδρο, άρα υποπροιόντα κρέατος (που και αυτά χαρακτηρίζονται κρέας στη νομοθεσία τροφίμων).
Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι ότι η γεύση του αν και κάπως άνοστη ήταν Καθαρή. Αντίστοιχο δεν έχουμε ξαναδεί σε συσκευασμένο κρέας. Μάλιστα το τηγανίσαμε και ούτε μύρισε άσχημα ούτε και έβγαλε λίπος. Θα το κατατάσσαμε πάνω από κάθε ζαμπονάκι αλλά κάτω από τα παρόμοια χοιρινά σκευάσματα με κομμάτια κρέατος.

Προμαγειρεμένη Μερίδα Φαγητού

Ήταν “βραστό” αρνιού με αποδεκτή γεύση, με λίγα κομμάτια κρέατος, πατάτες, μανιτάρια και πιπεριές. Αλλά και ο χυλός ήταν πολύς και η υφή και το χρώμα του απαράδεκτο. Η φωτογραφία μιλάει μόνη της. Το πετάξαμε μετά την 2η μπουκιά. Σε μια περίπτωση μεγάλης ανάγκης θα το τρώγαμε βέβαια, αλλά και τότε με παρεμβάσεις σάλτσας κτλ.

Γενικές Εντυπώσεις – Διατροφική Αξία

Δυστυχώς δεν κρατήσαμε όλες τις συσκευασίες. Τα συστατικά των ειδών βέβαια ήταν τα αναμενόμενα της βιομηχανοποιημένες τροφής. Υδρογονωμένα λιπαρά, τροποποιημένο Άμυλο, Ζάχαρη στα αλμυρά, κτλ. Η σύσταση του παρασκευασμένου γεύματος έιναι άγνωστη καθώς δεν έφερε ενδείξεις.

Γενικά θα λέγαμε ότι αν θέλετε να προσθέσετε έτοιμα γεύματα στην αποθήκη σας προτιμήστε Ελληνικές τροφές από την Ελληνική αγορά. Θα σας κοστίσουν κιόλας λιγότερο από τα 15 ευρώ που θα πληρώνατε για αυτά.

5 σχόλια:

  1. Σιγουρα μπορεις να φτιαξεις καλυτερο με μια βολτα στο σουπερ μαρκετ. (Σποντα για μελλοντικη αναρτηση).
    Παντως τετοιου ειδους πακετα τροφης (στο ΠΝ τα λεγαμε ειδικων δυναμεων) μπορουν να ειναι χρησιμα για την οργανωση του ΒΟΒ νομιζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στσυρο καληεμρα...εσβησα το πρωτο σου σχολιο σου γιατι ηταν πλεονασμος. Κρατησα το μεγαλυερο.

    Πραγματι... Η συνθεση ενος βελτιωμενο και Ελληνικου ειανι στα αμεσα μου σχεδια. Πριν απο λιγες μερες ανακαλυψα και ενα υποκαταστατο για την γαλετα.

    Σχετικα με την τροφη ενος ΒΟΒ, η συνθεση ενος τετοιου γευματος αθ πρπεει αν διαφοροποιηθει. τα πρεπει να μειωθει το βαρος του και να αυθηει η θερμδικη του αποδοση και η ευκολια καταναλωσης του. Αλλα αυτα στο συντομο μελλον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα εκανες το πρωτο το εστειλα κατα λαθος sorry

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΟ υποκαταστατο για την γαλετα?

    ΤΕΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσωπικα θα εβαζα πακετακια ατομικης συσκευασιας απο αυτα http://www.papadopoulou.gr/node/270 (οι ατομικες συσκευασιες εμφανιστηκαν προσφατα στην αγορα.

    Αν θελετε να τις κανετε μονοι σας ακολουθηστε αυτην την συνταγη: http://tinyurl.com/7asogbm\

    ΑπάντησηΔιαγραφή