Το Σύστημα Copy-Canning
Η ιδέα είναι του μακαρίτη πια Ron Hood και είναι σύνθεση των λέξεων Copy (αντιγραφή) και Can (κονσέρβα). Βασικά πρόκειται για το εξής. Κάθε φορά που πηγαίνουμε στην αγορά για τρόφιμα (αλλά και άλλα είδη που θα μας είναι χρήσιμα σε μια κατάσταση ανάγκης) αγοράζουμε την διπλή ποσότητα.
Έτσι αν καταναλώνουμε ένα πακέτο μακαρόνια την εβδομάδα, αγοράζουμε δύο και αποθηκεύουμε το ένα. Την δεύτερη εβδομάδα αγοράζουμε άλλα δύο. Και την τρίτη άλλα δύο. Έτσι θα έχουμε στην αποθήκη μας τρία πακέτα, έχοντας καταναλώσει ένα πακέτο την φορά.
Αλλά προσοχή, δεν μπαίνουμε σε πειρασμό να αγοράσουμε διαφορετική μάρκα από αυτά που καταναλώνουμε, ούτε φθηνότερα προϊόντα που δεν μας αρέσουν ή είναι χαμηλότερης ποιότητας.
Με τον τρόπο αυτό κάνουμε γρήγορα μια αποθήκη τροφίμων με τρόφιμα που καταναλώνουμε έτσι και αλλιώς, χωρίς να αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Ακολουθούμε λοιπόν την αρχή «Αποθήκευε μόνο ότι Τρως, και Τρώγε ότι έχεις Αποθηκευμένο».
Επίσης δεν «πετάμε» λεφτά σε πράγματα που δεν μας αρέσουν και θα αλλοιωθούν ξεχασμένα μετά τη ημερομηνία λήξης τους. Απλά μεταφέρουμε αγορές που θα κάναμε στο μέλλον, στο παρόν. Με έξοδα που θα κάναμε έτσι και αλλιώς.
Επίσης το σύστημα δεν απαιτεί ιδιαίτερο σχεδιασμό και σας απαλλάσσει από τον μπελά να κρατάτε ένα πρόγραμμα αποθήκευσης και από το άγχος του "τι τρόφιμα να αποθηκεύσω"
Μόνο που το σύστημα έχει Copy-Canning δύο μικρά μειονεκτήματα.
Διπλασιάζει σχεδόν τον προϋπολογισμό σας για τρόφιμα. Στους σημερινούς καιρούς που τα χρήματα δεν περισσεύουν στους περισσότερους, ο προϋπολογισμός –ειδικά του πρώτου μήνα εφαρμογής- θα ζοριστεί αρκετά.
Επίσης σε περίπτωση που κρίνατε ότι χρειάζεστε αποθηκευμένα τρόφιμα για μικρό διάστημα, όπως ένας, τρεις ακόμα και έξι μήνες- το σύστημα θα συσσωρεύσει τρόφιμα με κοντινή ημερομηνία λήξης.
Για τον λόγο αυτό σας προτείνουμε ένα παραλλαγμένο σύστημα σύμφωνα με το οποίο αποθηκεύετε τρόφιμα κατά διαστήματα.
Το Περιοδικό (Rotating) Copy-Canning.
Στο σύστημα αυτό ξεκινάμε με την αγορά μιας ποσότητας βασικών τροφών όπως τα όσπρια, το ρύζι, τα μακαρόνια, το λάδι και το γάλα.
Σκοπός είναι να φτιάξουμε γρήγορα, εύκολα και φθηνά ένα μικρό απόθεμα τροφών, που όχι μόνο δεν θα μας σκοτίσει αλλά αντίθετα θα μας δώσει κάποια σιγουριά.
Στη συνέχεια και κάθε τρεις εβδομάδες θα αγοράζουμε τα τρόφιμα και τα είδη προσωπικής υγιεινής στο διπλό. Σκοπός είναι να κάνουμε σταδιακά τις αγορές μας μέχρι το επίπεδο που επιθυμούμε.
Το σύστημα λειτουργεί ως εξής.
1ος μήνας - 1η του μηνός, αγορά βασικών τροφών
1ος μήνας - 3η εβδομάδα (αγοράζουμε στο διπλό τα είδη αυτής της εβδομάδας)
2ος μήνας - 2η εβδομάδα (αγοράζουμε στο διπλό τα είδη αυτής της εβδομάδας)
3ος μήνας - 1η εβδομάδα (αγοράζουμε στο διπλό τα είδη αυτής της εβδομάδας)
4ος μήνας - 4η εβδομάδα (αγοράζουμε στο διπλό τα είδη αυτής της εβδομάδας)
1ος μήνας - 1η του μηνός, αγορά βασικών τροφών
1ος μήνας - 3η εβδομάδα (αγοράζουμε στο διπλό τα είδη αυτής της εβδομάδας)
2ος μήνας - 2η εβδομάδα (αγοράζουμε στο διπλό τα είδη αυτής της εβδομάδας)
3ος μήνας - 1η εβδομάδα (αγοράζουμε στο διπλό τα είδη αυτής της εβδομάδας)
4ος μήνας - 4η εβδομάδα (αγοράζουμε στο διπλό τα είδη αυτής της εβδομάδας)
Έτσι μέσα σε 4 μήνες καταφέρνει κανείς να καλύψει την περιοδικότητα στις αγορές του και σε τρόφιμα, και σε άλλα είδη όπως αυτά της γυναικείας υγιεινής. Το σύστημα επίσης προσαρμόζεται και στη εποχικότητα των διαιτολογίου μας (πχ συνήθως δεν καταναλώνουμε φασόλια το καλοκαίρι) και προσθέτει τρόφιμα της εποχής, όπως τα τρόφιμα της νηστείας.
Επίσης η επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι μικρότερη γιατί μετατίθεται στο μέλλον. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ημερομηνίες λήξης που θα εκτείνονται πια σε μεγαλύτερο διάστημα.
Αποτελεί βέβαια ένα μακροπρόθεσμο πλάνο αλλά με ένα τρόπο ευέλικτο, που δεν θα σας αγχώσει να εφαρμόσετε. Και χωρίς να έχετε συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες τροφίμων, σας επιτρέπει ακόμα και να αλλάξετε γνώμη και να τα παρατήσετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου