_

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Χρήσιμα Βοηθήματα για την Πυξίδα σας


Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι μια σειρά video του Dave Canterbury για κάπως διαφορετικές χρήσεις της πυξίδας.


Στο 3o video από αυτά χρησιμοποιεί την πυξίδα του για την εύρεση ύψους με την βοήθεια του κλινόμετρου, και ενός πίνακα με τα ποσοστά κλίσης ανά γωνία που βρίσκεται πάνω στο κάλυμμα της πυξίδας του.

Η πυξίδα αυτή είναι η Kasper & Richter Alpin Compass. Αναζητώντας φωτογραφίες του καλύμματος φτάσαμε σε αυτό το review και σε αυτό το video.

 

Έτσι αντιγράψαμε τον πίνακα για να τον προσθέσουμε και στην δικιά μας πυξίδα αλλά προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω.

Στη σειρά των video αυτών ο Dave Canterbury κάνει χρήση απλής τριγωνομετρίας για τον υπολογισμό αποστάσεων. Γενικά στην τριγωνομετρία κανείς μπορεί να βρει όλα τα στοιχεία ενός τριγώνου αν γνωρίζει το μήκος 2 πλευρών και μια γωνία, η μία πλευρά και 2 γωνίες.
Έτσι βρήκαμε στο διαδίκτυο έναν πίνακα με τις τιμές ημιτόνου, συνημίτονου και εφαπτομένης και αντιγράψαμε τις τιμές ανά πέντε μοίρες σε ένα πίνακα

Προσέξτε ότι η κλίση % είναι 100 φορές η τιμή της εφαπτομένης.

Και με την ευκαιρία να και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε πάντα με την πυξίδα μας:
Οδηγίες χρήσης για κάθε ενδεχόμενο, χαρτί, μολυβάκι, έναν αυτοσχέδιο protractor (δεν φαίνεται στη φωτο), και έναν φακό μπρελόκ για χαμηλό φωτισμό και "φόρτιση" των φωσφορίζουσων ενδείξεων της πυξίδας μας.


Τελικά η περίπτωση των video αυτών μοιάζει με το αυγό του Κολόμβου. Αν και χρησιμοποιούμε την τριγωνομετρία αρκετά στην δουλειά και στα χόμπυ μας, δεν θα φανταζόμασταν τις διαφορετικές χρήσεις μιας πυξίδας αυτές. Τουλάχιστον όχι πριν τον Dave Canterbury.

2 σχόλια:

  1. Μπράβο για το άρθρο και για την συλλογή όλων των στοιχείων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ… Δυστυχώς παρέλειψα από την φωτο κάτι που ξεχάστηκε στην θήκη της πυξίδας. Έναν αυτοσχέδιο protractor.

      Διαγραφή