Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία και μόνο! Store what you Eat, Eat what you Store.
Η αρχή αυτή είναι ο οδηγός των Αμερικανών Preppers. Σημαίνει “Αποθήκευε αυτά που Τρως, και Τρώγε ότι έχεις Αποθηκεύσει”.
Τα βασικά λάθη σε που κάνει κάποιος όταν αποθηκεύει χωρίς σύστημα και πρόγραμμα τρόφιμα είναι δύο.
Το ότι αποθηκεύει τρόφιμα που δεν είναι στο καθημερινό του διαιτολόγιο, κάτι που δρα συνεργιστικά στο δεύτερο λάθος που είναι να μην καταναλώνει τακτικά μέρος των τροφίμων αυτών.
Σύντομα τα τρόφιμα είναι ξεχασμένα, ξεπερνάνε κατά πολύ την ημερομηνία λήξης και αλλοιώνονται. Σε ένα πιθανό έλεγχο αντιλαμβανόμαστε ότι η ζημία είναι μεγάλη, και ανάλογα μεγάλο είναι και το κόστος αντικατάστασης.
Άμεση συνέπεια είναι η απογοήτευση για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλαμε. Πίσω από αυτήν κρύβεται η απογοήτευση της συνειδητοποίησης ότι δεν κάναμε καλή δουλειά. Σύντομα έρχεται η αποθάρρυνση και η παραίτηση.
Το πρακτικό πρόβλημα στην παραπάνω περίπτωση είναι το λάθος ότι δεν γίνεται αναπλήρωση ποσοτήτων που θα έπρεπε να καταναλωθούν. Οι προτάσεις του Ευτύχη στην προηγουμένη ανάρτηση μας είναι κοντά στην παραδοσιακή, μεσογειακή, διατροφή μας. Αν τυχόν έχουμε παρεκκλίνει από το πρότυπο αυτό ίσως τα συνιστώμενα είδη αποθήκευσης να μας κινητοποιήσουν να επιστρέψουμε σε αυτήν.
Όταν λοιπόν θα έχουμε ταυτίσει το στοκ των τροφίμων ανάγκης με τις διατροφικές συνήθειες μπορούμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός απλού συστήματος αγοράς.
Για μια εβδομάδα το μήνα και για κάθε ένα κομμάτι τροφίμου που αγοράζουμε για να καταναλώσουμε άμεσα, θα αγοράζουμε ένα δεύτερο προς αποθήκευση.
Με τον τρόπο αυτό και δημιουργούμε ένα στοκ με κυλιόμενες ημερομηνίες λήξης, αλλά και μοιράζουμε το κόστος αγοράς των ετοιμασιών μας σε ένα διάστημα μηνών.
Αυτά προς το παρόν, στο μάλλον θα καλύψουμε κάποια στοιχειώδη για την οργάνωση και την συσκευασία του στοκ μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου