_

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Η Πορεία των Προετοιμασιών μας

Είναι συχνό φαινόμενο στα σχετικά φόρουμ τα μέλη να ποστάρουν την πορεία των προετοιμασιών τους. Έτσι όχι μόνο ανταλλάσσονται πρακτικές ιδέες αλλά και βοηθούνται τα νεότερα μέλη να αντιληφθούν καλύτερα και τις λεπτομέρειες τους, αλλά και την ροή των προετοιμασιών και την κατανομή του χρόνου που αφιερώνει κανείς στο Preparedness.


Καιρός λοιπόν να κάνουμε το ίδιο με τις δικές μας προετοιμασίες. Τους τελευταίους μήνες έχουμε δώσει βάση σε 4 τομείς. Τρόφιμα, Φάρμακα, Ενέργεια, και Οργάνωση.
Οι προετοιμασίες μας αυτές όμως δεν γίνονται ούτε μια και έξω αλλά ούτε και σε καθημερινή βάση. Γίνονται σε επαναλαμβανόμενους κύκλους σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και την όρεξη μας. Βλέπετε αυτό τον καιρό αντιμετωπίζουμε το Preparedness σαν Hobby παρά σαν μια ανάγκη ή μια μονομανία.

Αναλυτικά λοιπόν η πορεία των προετοιμασιών μας είναι η εξής:

Αποθηκευμένα Τρόφιμα 

Έχοντας από καιρό εκτιμήσει και φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος της αποθήκης μας τώρα πια κάνουμε ανακύκλωση των τροφίμων. Όχι μόνο με βάση τις ημερομηνίες λήξης αλλά και με βάση τις εμπειρίες από την κατανάλωση τους. Για παράδειγμα σταδιακά αφαιρέσαμε τις φθηνές κονσέρβες κρέατος και τις αντικαταστήσαμε με ένα συγκεκριμένο τύπο, πιο εύγευστο και ποιοτικό. Το ίδιο και με τις μορφές κονσερβοποιημένης τομάτας, όπου τις τέσσερις μορφές θα τις περιορίσουμε σε δύο μόνο, τριμμένη σπιτική τομάτα και τοματοπολτέ.
Έτσι θα φέρουμε την αποθήκη μας ακόμα πιο κοντά στα διατροφικά μας γούστα.

Επίσης έχοντας πιάσει την «κρίσιμη μάζα» μπορούμε πια να διασπείρουμε τις ημερομηνίες λήξης ανά μεγαλύτερα διαστήματα, όπως το τρίμηνο και το εξάμηνο, παρά να έχουμε όλα τα τρόφιμα κοντά στην ίδια ημερομηνία λήξης. Αυτό συμβαίνει όταν όλα τα τρόφιμα αγοράζονται και αποθηκεύονται ταυτόχρονα αποτέλεσμα περισσότερο φόβου και ανησυχίας παρά ενός σχεδίου.
Αντίθετα ο σωστός τρόπος διασποράς των ημερομηνιών λήξης είναι η κατανάλωση (και η αντικατάσταση) τους στην καθημερινή μας ζωή.

Απόσπασμα από το τετράδιο μας. Φαίνονται οι καθορισμένες ποσότητες στην οικιακή αποθήκη και οι ημερομηνίες λήξης. Επίσης κάποια είδη τροφίμων που δοκιμάστηκαν και απορρίφτηκαν.

Η κρίσιμη  αυτή μάζα μας βοηθά πια να ανεξαρτητοποιηθούμε από τις συχνές εξόδους στην αγορά αλλά και να εκμεταλλευτούμε τις εποχιακές εκπτώσεις και προσφορές στα προϊόντα, εξοικονομώντας έτσι χρήματα.

Παράλληλα την ίδια μέθοδο ακολουθούμε και για τα υλικά Καθαρισμού – Ατομικής Υγιεινής. Δεν θα πρέπει να αμελούμε την καθαριότητα και την υγιεινή. Ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις που το νερό είναι λιγοστό. Τότε τα μωρομάντηλα, τα τζελ οινοπνεύματος και η χλωρίνη είναι χρυσός.

Φάρμακα και Φαρμακευτικό Υλικό

Η αλήθεια είναι ότι –αυτόν τον καιρό της οικονομικής κρίσης- φοβόμαστε για την διαθεσιμότητα τους, ιδίως των φαρμάκων. Αποφασίσαμε λοιπόν να αποθηκεύσουμε κάποια βασικά, κοινά φάρμακα αλλά και να δημιουργήσουμε σταδιακά ένα απόθεμα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων της οικογένειας όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα.
Τώρα πια το απόθεμα καλύπτει ανάγκες σχεδόν τριών μηνών και η συλλογή των κοινών φαρμάκων συνεχίζεται. Το ποια είναι αυτά είναι βέβαια θέμα που αξίζει ξεχωριστό άρθρο γραμμένο από κάποιον ειδικό.

Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι η φροντίδα κάποιων τραυμάτων απαιτεί συνεχείς “αλλαγές” που με την σειρά τους καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες επιδεσμικού υλικού, περισσότερες από το περιεχόμενο ενός κιτ φαρμακείου. Τον καιρό αυτόν είμαι στη φάση αύξησης των αποθεμάτων μας.
Αλλά τα είδη και οι ποσότητες καθορίζονται πια από την ανακατασκευή και βελτίωση των κιτ φαρμακείων μας. Επανακαθορίσαμε τις ποσότητες του επιδεσμικού υλικού σε αυτά λαμβάνοντας υπ’ όψιν ανάγκες μεγαλύτερες μιας μέρας. (Ίσως πολύ σύντομα να δείτε το νέο μας κιτ Α’ Βοηθειών αυτοκινήτου σε ξεχωριστό άρθρο)
Στη συνέχεια συγκεντρώσαμε το πλεονάζον υλικό μαζί με τα είδη φροντίδας υγείας σε ένα σημείο για να είναι εύκολα προσβάσιμα.

Το κουτί. Σε ένα πλαστικό κουτί αποθήκευσης συγκεντρώσαμε πλεονάζον επιδεσμικό υλικό, βασικά και προσωπικά φάρμακα, και άλλα υλικά φροντίδας.
         
Ενέργεια - Φωτισμός

Στην περίπτωση αυτή αργά αλλά σταθερά ολοκληρώνουμε ένα σύστημα εφεδρικής ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό και φορτίσεις των συσκευών μας.
Την αρχή είχαμε κάνει όταν εφοδιαστήκαμε με φορτιστή και 12-βολτες μπαταρίες SLA (Σφραγισμένες Μολύβδου Οξέος) για να λειτουργούμε τον ασύρματο μας για μεγάλο διάστημα.
Ταυτόχρονα, λόγω και άλλων ενδιαφερόντων, ο αριθμός των μπαταριών μας Λιθίου-Ιόντων αυξάνεται συνεχώς, και τις προτιμάμε γιατί έχουν και μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα, και η τεχνολογία τους είναι η μόνη που εξελίσσεται πια. Η μπαταρίες αυτές τροφοδοτούν μια PowerBank που με τη σειρά της τροφοδοτεί άλλες συσκευές με ρεύμα USB.

Φωτογραφία της PowerBank μας, όπου φαίνονται και οι μπαταρίες Λιθίου-Ιόντων στο εσωτερικό.

Περιγραφή του συστήματος μας δεν θα σας κάνουμε γιατί απαιτεί μια μεγάλη σειρά άρθρων για τον σκοπό αυτό, καθώς είναι αρκετά περίπλοκο μια που σχεδιάστηκε να χρησιμοποιεί πέντε διαφορετικά βολτάζ, και να μπορεί να μετατρέπει και να αποθηκεύει το ένα στο άλλο.

Μπορεί η απόκτηση μιας γεννήτριας να μην είναι στα σχέδια μας, αλλά σε λίγες μέρες θα έχουμε και το πρώτο μας (μικρό) φωτοβολταϊκό πάνελ που δουλειά του θα είναι να φορτίζει τις μπαταρίες μας. Λόγω κάποιων ιδιαιτεροτήτων της κατοικίας μας ή χρήση γεννήτριας αποκλείεται παντελώς αλλά λύση μπορεί να δοθεί με την χρήση μπαταριών βαθέως κύκλου αποφόρτισης που θα τροφοδοτούν ένα Inverter που με την σειρά θα δίνει ρεύμα 220V σε επιλεγμένες συσκευές (σε επόμενο άρθρο μας θα σας περιγράψουμε την συναρμολόγηση ενός τέτοιου κιτ)

Σχετικά με τον φωτισμό, ολοκληρώνουμε των συναρμολόγηση ειδικών φακών που θα λειτουργούν σαν λυχνάρια σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Μετά από σκέψη αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε σε πιο μόνιμες και σταθερές κατασκευές για το σπίτι μας γιατί απαιτούν πολύπλοκη κατασκευή χωρίς να προσφέρουν κάτι παραπάνω.
Είναι και αυτό θέμα για ένα νέο άρθρο και ελπίζουμε να βρούμε τον χρόνο να σας το μεταφέρουμε μόλις παραλάβουμε τα κατάλληλα ηλεκτρονικά.


Ένα αυτοσχέδιο φωτιστικό τοίχου. Τις λεπτομέρειες κατασκευής του μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Οργάνωση - Κινητοποίηση (Bug Out) 

Στην περίπτωση αυτή είμαστε στη διαδικασία μετατροπής των αποθεμάτων και του εξοπλισμού μας σε εύκολα κινητοποιήσιμες μονάδες (modules). Με άλλα λόγια προσπαθούμε να έχουμε τα πάντα οργανωμένα σε κουτιά ώστε να μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και γρήγορα σε εναλλακτικές τοποθεσίες. Αν και έχουμε εκτιμήσει ότι βρισκόμαστε ήδη στην καλύτερη -to δυνατόν- τοποθεσία να βρίσκεται κανείς σε μια περίπτωση γενικευμένης αναρχίας τύπου Αργεντινής, οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αγγίξουν τους πάντες.

Μια από τις βασικές επιδιώξεις του Preparedness είναι και η προσπάθεια διατήρησης του τρόπου ζωής ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Αν λοιπόν θα έπρεπε σύντομα να εγκαταλείψετε το σπίτι σας, ποια αντικείμενα και εφόδια θα σας ήταν απαραίτητα για να λειτουργήσετε φυσιολογικά? Τι θα παίρνατε μαζί σας, πως θα τα συσκευάζατε και πως θα τα μεταφέρατε?
Μια τέτοια μετακίνηση απαιτεί σχεδιασμό, οργάνωση και υλικά. Για εμάς είναι ένα συνεχιζόμενο project που ολοκληρώνετε σε αργά βήματα. Για παράδειγμα τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσει ο τρόπος συσκευασίας και μεταφοράς του desktop υπολογιστή μας και μέρους της αποθήκης τροφίμων μας (τα τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα).

Σε μια παράλληλη πορεία έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του κιτ επιβίωσης, του ορειβατικού εξοπλισμού μας και της Bug-Out Bag μας. Έχουμε καταλήξει και φτιάξει ένα σπονδυλωτό (modular) αλληλοσυμπληρούμενο σύστημα που –άλλη μια υπόσχεση- στο μέλλον θα σας παρουσιάσουμε.

2 σχόλια:

 1. Χαίρετε,
  Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου πείτε για το πως να φτιάξω την Power-Bank σας.

  Χρ. Λ. Καρανάσιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η Powerbank μας ειναι ετοιμη/αγορασμενη. Παιρνει μπαταριες 18650 που αγοραζει κανεις ξεχωριστα. Απο τοτε μεχρι τωρα εχουν αλλαξει αρκετα πραγματα με νεα μοντελα και νεες δυνατοτητες (πχ δυνατοτητα φορτισης iPad).
  Περισσοτερα θα σας πω αν μου στειλετε ένα e-mail στο: greekpreparedness@yahoo.gr.
  Συγνωμη επισης για την καθυστερηση να απαντησω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή