_

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

2 πράγματα να φροντίσει κανείς πριν από όλα: Φάρμακα

Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί, η διαθεσιμότητα κάποιων βασικών αγαθών θα γίνει προβληματική. Εκτός από τα καύσιμα και τα εισαγόμενα τρόφιμα, και στα φάρμακα πιθανόν να παρουσιαστούν ελλείψεις. Ας μην ξεχνάμε ότι στα φάρμακα εκτός από τη ποσότητα, και ο χρόνος που χρειάζονται για να φτάσουν στα ράφια των φαρμακείων είναι κρίσιμος. Πολύ απλά αν τα χρειάζεσαι δεν μπορείς να περιμένεις.

Τον τελευταίο χρόνο όλοι μας γίναμε μάρτυρες των μηχανισμών που είναι δυνατόν αν προκαλέσουν ελλείψεις στην αγορά. Απεργίες των φαρμακοποιών, απεργίες των γιατρών, μποϋκοτάζ των προμηθευτών, ακόμα και περιορισμός της διάθεσης όταν η διακίνηση είναι ασύμφορη (βλ. Ασπιρίνη). Σε μια κατάσταση όπου το κράτος δεν θα έχει να πληρώσει για κάτι που η τιμή του μόλις έχει διπλασιαστεί, όλα τα παραπάνω ίσως γίνουν ο κανόνας.

Τι μπορεί να κάνει κάνεις?
Να προετοιμαστεί συστηματικά για το ενδεχόμενο.

Για τα φθηνά ευρέως διαθέσιμα φάρμακα, όπου το κόστος είναι μικρό, μπορεί κανείς να δει την μέση κατανάλωση που κάνει σε ένα χρόνο και να προμηθευτεί εύκολα τις ανάλογες ποσότητες εκ των προτέρων.

Για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να δημιουργήσει, σταδιακά, ένα μικρό στοκ των -απαραιτήτων για την ζωή σας μην το ξεχνάτε- φαρμάκων.
Μία μέθοδος είναι να συνταγογραφεί κανείς λίγες μέρες πριν την τυπική ημερομηνία, στα όρια του κανονισμού. Σε βα΄θος χρόνου μια υπολογίσιμη ποσότητα μπορεί να συγκεντρωθεί. Επίσης, αν η σχέση σας με τον γιατρό χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη, μπορεί κανείς να του ζητήσει να συνταγογραφήσει διπλή δόση, αν το επιτρέπει η περίπτωση. Η χρήση θα γίνεται κανονικά αλλά η έξτρα δόση θα αποθηκευτεί.
Και τέλος αν έχετε την οικονομική δυνατότητα μπορείτε απλά –στην Ελλάδα βρισκόμαστε- να αγοράσετε από μόνοι σας τις επιπλέον ποσότητες.

Μένει να προσθέσουμε κάτι για την πραγματική ημερομηνία λήξης των φαρμάκων, αλλά αυτό θα το διαπραγματευτούμε σε μελλοντική ανάρτηση μας. Εσείς απλά καταναλώστε τα φάρμακα που αγοράστηκαν πρώτα, πάντα όμως μέσα στα όρια της αναγραφόμενης ημερομηνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου