_

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

BOBs, GHBs & INCHΒs

Τα ακρωνύμια αυτά υποδηλώνουν διάφορους τύπους σακιδίων με εφόδια ανάγκης που χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις ανάγκης και φυσικών καταστροφών.

BOB, όπως Bug Out Bag, δηλαδή Σάκος Διαφυγής.
Αν και οι preppers τον έχουν εξελίξει σε διάφορα επίπεδα πολυπλοκότητας και παραλλαγών, ο βασικός σάκος BOB περιέχει τα βασικά αντικείμενα Διαβίωσης (και όχι Επιβίωσης) για τρεις μέρες. Και δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των preppers, αλλά είναι από τα προτεινόμενα μέτρα προετοιμασίας στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως αυτά προδιαγράφονται από τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Αμερικής αλλά ΚΑΙ της Ελλάδας.
Μέσα σε αυτόν θα βρει κανείς πράγματα όπως τροφή, νερό, φάρμακα, έξτρα ρουχισμό για την εποχή, φακό, ραδιόφωνο και άλλα. (Δεν θα επεκταθούμε σήμερα σε αυτά γιατί θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών αναρτήσεων)

Με τη σειρά του ο σάκος GHB, ή Get Home Bag, περιέχει όλα τα εκείνα εφόδια που χρειάζονται για να επιστρέψει κανείς στη βάση του σε περίπτωση που οι υποδομές μετακίνησης έχουν αδρανοποιηθεί και εναλλακτικά να παραμείνει για ένα διάστημα στο χώρο εργασίας του.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μεγάλου Black-Out της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ που έπληξε μια περιοχή μεγαλύτερη της Ελλάδας και με πολλαπλάσιο πληθυσμό.
Η Νέα Υόρκη παρέλυσε απόλυτα, ήταν χειμώνας με την νύκτα να πλησιάζει, τα περισσότερα καταστήματα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και ο κόσμος έπρεπε να διαλέξει μεταξύ του να μείνει –έξω στις πλατείες- ή να περπατήσει δεκάδες χιλιόμετρα προς το σπίτι του, πράγμα που έκανε ένα ποσοστό από αυτούς. Εφόδια όπως έξτρα ρουχισμός, νερό, σνακ και φακοί αποδείχτηκαν αναγκαία αλλά και δυσεύρετα.

Ο Σάκος INCHΒ, I am Never Coming Home Bag, είναι ένα υβρίδιο των παραπάνω. Πέρα από τα βασικά είδη ανάγκης περιλαμβάνει όλα εκείνα τα αντικείμενα που θα επιτρέψουν τον prepper να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς να ξανά επιστρέψει στο σπίτι του.
Η έμφαση δίνεται στα βασικά έγγραφα (ταυτότητα, βιβλιάρια υγείας), στα αντίγραφα των σημαντικών αρχείων του υπολογιστή, τις οικογενειακές φωτογραφίες και κειμήλια. Η δυνατότητα να ψηφιοποιηθούν τα περισσότερα από αυτά και μάλιστα σε πολλαπλά αντίγραφα, είναι σωτήρια φυσικά.

Μικρές Επισημάνσεις

Από τα πράγματα που θα πρέπει να προσέξει ο Prepper κατά την προετοιμασία του σάκου  του είναι να επιδιώξει την πολυχρηστικότητα των αντικειμένων που θα τοποθετήσει, καθώς αυτή βοηθά στη μείωση του βάρους. Ένας τέτοιος σάκος χάνει την χρησιμότητα του όσο το βάρος του αυξάνει, οπότε θα πρέπει να επιδιώξει κανείς να κάνει έξυπνες και αυστηρές επιλογές.
Επίσης το νερό είναι ένας κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης, αλλά οι ποσότητες που θα καταναλώσει κανείς ζυγίζουν πολύ πέρα από τις δυνατότητες του μέσου ανθρώπου να κουβαλήσει. Συνεπώς θα πρέπει να γίνει από την αρχή ένα πλάνο ανεφοδιασμού από ενδιάμεσους σταθμούς κατά την μετακίνηση μας, με εντοπισμό αυτών εκ των προτέρων και αξιολόγηση τους ως προς την καθαρότητα και την διαθεσιμότητα του νερού.

Αλλά το σημαντικό είναι να έχει σχεδιάσει κανείς το περιεχόμενο εκ των προτέρων. Σε περίπτωση που πιαστείτε απροετοίμαστοι, ένας βασικός σάκος διαβίωσης/επιβίωσης μπορεί να φτιαχτεί γρήγορα από αντικείμενα που θα βρείτε γύρω σας – π.χ. στον χώρο δουλειάς- αν ξέρετε πια θα πρέπει να είναι αυτά και που βρίσκονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου