_

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μια βασική Bug-Out Bag για αρχάριους

Σε συνέχεια της ανάρτησης μας για τους διάφορους τύπους Bug-Out Bag καλό θα είναι να αναφερθούμε σε μια βασική –και χαμηλού κόστους σύνθεση- έχοντας τον αρχάριο κατά νου.

Αρχή μπορεί να κάνει κανείς με τη βοήθεια της wikipedia στο λήμμα: The Ten Essentials. Πρόκειται για μια λίστα των δέκα βασικών αντικειμένων που πρέπει να έχει ένας εκδρομέας για την ασφάλεια και την άνεση του. Μια δεύτερη καλη λίστα είναι και αυτή.

Μια εναλλακτική λύση είναι τα υποδείγματα εφοδίων 3 ημερών που πρέπει να έχει κανείς στην περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπως αυτά περιγράφονται από τις οδηγίες των Οργανισμών Πολιτικής Προστασίας. Αναγκαστικά σαν δίνουμε το Αμερικανικό γιατί δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε αντίστοιχο υπόδειγμα στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας.

Με τη σειρά της η BOB είναι ένα ενδιάμεσο κιτ που καλύπτει και τις δύο περιπτώσεις. Σκοπός της είναι να υποστήριξει τηω μετάβασης μας – ή αν θέλετε διαφυγή- σε ένα σημείο μακριά από τη ζώνη καταστροφής.

Θα αρχίσουμε λοιπόν με τα “5 C της επιβίωσης” όπως αυτά περιγράφονται από τον David Canterbury του PathfinderSchool και της εκπομπής Dual Survival του Discovery Channel  (δεν προβάλλεται ακόμα στην Ελλάδα)

Cutting – δηλαδή Μαχαίρι. Το μαχαίρι θα πρέπει να είναι στιβαρό, κοφτερό και ανθεκτικό.
Combustion – με άλλα λόγια Φωτιά. Επιλέξτε αναπτήρες Bic, σπίρτα, κεράκια rechaut, και βαμβάκι με βαζελίνη.
Cover – δηλαδή προστασία. Στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνονται και τα κατάλληλα ρούχα για την εποχή, και υλικά προστασίας όπως αδιάβροχο, αλουμινοκουβέρτα επιβίωσης, νάιλον κ.α.
Container – δηλαδή δοχείο και νερό. Αν και ένα μπουκάλι αναψυκτικού είναι επαρκές και ανθεκτικό στο να κρατά το απαραίτητο για την ζωή νερό, συνίσταται ένα παγούρι από ανοξείδωτο ατσάλι καθώς μας επιτρέπει να βράσουμε νερό και να ετοιμάσουμε ένα ρόφημα ή ένα πρόχειρο φαγητό.
Cordage – δηλαδή σχοινί. Είναι απαραίτητο αν χρειαστεί να κατασκευάσουεμ ένα πρόχειρο κατάλυμα για την νύχτα. Η επιλογή είναι βασικά μια και καλή, 30 μέτρα αρτάνης αλεξιπτώτου. Φθηνή, βολική και ανθεκτική.

Όλα τα παραπάνω αντικείμενα μοιράζονται ένα χαρακτηριστικό. Είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να τα κατασκευάσει κανείς από το μηδέν, ειδικά σε περίπτωση ανάγκης.

Συνεχίζοντας τα υπόλοιπα εφόδια είναι:

Νερό – καθώς είναι απαραίτητο για τη ζωή αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες. Είναι ανάγκη λοιπόν να έχει κανείς διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες είτε μεταφέροντας τις είτε βρίσκοντας το κατά την διαδρομή. Στις περιπτώσεις που η ποιότητα του δεν θα είναι εξασφαλισμένη θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τρόπους καθαρισμού του νερού όπως φίλτρα του καφέ για τα στερεά υλικά, ταμπλέτες Διοξείδιου του Χλωρίου ή και ειδικευμένα φίλτρα νερού ορειβατών.

Φως – Απαραίτητο για πολλούς λόγους. Πρώτον για την άνεση σας, δεύτερον γιατί ίσως χρειαστεί να κινηθείτε το βράδυ και τρίτον για λόγους ασφαλείας. Μια πτώση μπορεί αν είναι καταστροφική για εσάς και για τους συνοδοιπόρους σας. Πρώτη επιλογή θα πρέπει αν είναι ένας αξιόπιστος φακός κεφαλής. Οι φακοί χειρός έρχονται μετά και σε αυτούς και τις εφαρμογές τους θα αναφερθούμε σε ξεχωριστές αναρτήσεις.

Προσανατολισμός – Μπορεί αν γνωρίζετε που κατευθύνεστε αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η διαδρομή που επιλέξατε μπορεί να είναι βατή πια αναγκάζοντας σας να βρείτε κάποια εναλλακτική. Το GPS και ο Navigator είναι εξαιρετικά χρήσιμα αλλά σπάνια συνδυάζουν και οδικούς και γεωφυσικούς χάρτες. Εξάλλου είναι φθαρτές ηλεκτρονικές συσκευές. Φροντίστε να έχετε μαζί σας και χάρτη της περιοχής και μια έστω απλή πυξίδα για προσανατολισμό.

Φαρμακείο Α’ Βοηθειών – Συνήθως τα τυποποιούμενα φαρμακεία Α’ Βοηθειών περιλαμβάνουν φθηνά υλικά. Προσθέστε τουλάχιστον έναν καλό ελαστικό επίδεσμο, κολλύριο και φάρμακα γενικής χρήσης -όπως παυσίπονα και αντισταμινικά- και τα προσωπικά σας φάρμακα για μια εβδομάδα τουλάχιστον. 

Εργαλεία – Με άλλα λόγια ένα πολυεργαλείο. Από την τεράστια γκάμα που υπάρχει στην αγορά επιλέξτε ένα που να έχει –κατά σειρά σπουδαιότητας- μαχαίρι, πριόνι, ψαλίδι, σουβλί, κατσαβίδια, λίμα. Συμπληρώστε το με ένα κοπίδι και μισό ρολό Duct-Tape (πρόκειται για την γκρι ισχυρή κολλητική ταινία ενισχυμένη με πλέγμα εσωτερικά).

Φαγητό – Τουλάχιστον για 3 μέρες, που δεν απαιτεί μαγείρεμα και με ποικιλία ώστε να είναι ευχάριστο και να δίνει και τις τρεις βασικές μορφές τροφής. Υδατάνθρακες (απλά και σύμπλοκα ζάχαρα), λίπος και πρωτείνες. Συνίστανται τρόφιμα όπως τα Noodles, η κουβερτούρα, ξηρούς καρπούς, τόνο, κάποιες κονσέρβες κρέατος και λαχανικών, καραμέλες, αποξηραμένα φρούτα και παραδοσιακά Ελληνικά τρόφιμα όπως το παστέλι, ο χαλβάς και ο τραχανάς.

Υγιεινή – Είναι απαραίτητο να φροντίσετε την δική σας υγιεινή αλλά και τις οικογένειας σας γιατί σε μια δύσκολη κατάσταση δεν πρέπει να οξύνετε τους κινδύνους υγείας. Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας σαπούνι (που έχει και αντιμικροβιακή δράση), απολυμαντικό τζελ χεριών (που σε συνδυασμό με ένα κουτάκι αναψυκτικού κάνει ένα καλό καμινέτο), μωρομάντηλα και χαρτί υγείας.

Και δύο από εμάς

Επικοινωνίες – Κινητό τηλέφωνο φυσικά. Μια τηλεκάρτα και μια λίστα τηλεφώνων ανάγκης.
Ενέργεια – απαραίτητη στην σημερινή εποχή με τις πολλαπλές ενεργοβόρες συσκευές. Ειδικά για το κινητό σας τηλέφωνο, στο εμπόριο υπάρχουν ειδικοί φορτιστές που χρησιμοποιούν αφαιρούμενες μπαταρίες. Για τις υπόλοιπες συσκευές και αν αυτές μπορούν αν φορτιστούν από θύρα USB εντοπίστε στο εμπόριο ειδικούς φορτιστές ανάγκης.

Ειδικές περιπτώσεις

Α. Μην ξεχάσετε τα φάρμακα των μεγαλύτερων σε ηλικία.
Β. Αν έχτε μαζί σας παιδία φροντίσετε τις δικές τους ανάγκες φαγητού και επιπρόσθετες νοστιμιές. Συμπεριλάβετε αντικείμενα και παιχνιδάκια για να τα διατηρείται απασχολημένα.

Οι βασικές αρχές επιλογής των αντικειμένων και των υλικών.

1. Είναι ανάγκη να επιλέξει κανείς εξοπλισμό καλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Υλικά φθηνά και αναξιόπιστα είναι μόνο άχρηστο βάρος που το κουβαλήσατε άδικα. Κάποια υλικά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να είναι χαμηλής ποιότητας και στα υπόλοιπα οι οικονομία έρχεται σε βάρος της άνεσης και της ευκολίας.
2. Προσαρμόστε το περιεχόμενο του σάκου σας στις δικές ανάγκες. Μόνο οι συνεχείς δοκιμές και εξάσκηση μπορούν να σας οδηγήσουν στις κατάλληλες επιλογές. Την επόμενη φορά που θα κατασκηνώσετε περάστε μια μέρα μόνο με τα υλικά της ΒΟΒ σας.
3. Επιδιώξετε την πολυχρηστικότητα, δηλαδή υλικά που μπορούν να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες. Η περίπτωση του μεταλλικού δοχείου νερού είναι χαρακτηριστική.
4. Εντοπίστε τις περιπτώσεις που θα πρέπει αν έχετε εφεδρικά υλικά σε περίπτωση που τα πρώτα χαλάσουν ή χαθούν.
5. Το νερό είναι το πιο βαρύ πράγμα στον κόσμο. Θα χρειαστείτε ποσότητες πέρα από τις ικανότητες σας να κουβαλήσετε. Σχεδιάστε εκ των προτέρων τον τρόπο επαναφοδιασμού σας.
6. Με εξαίρεση κάποια αντικείμενα (που τυχαίνει να είναι τα 5C του Dave Canteberry) τα πάντα μπορούν να υποκατασταθούν από τις δεξιότητες σας.
7. Επιδιώξτε την άνεση σας. Ο κόπος καταναλώνει θερμίδες και ψυχικές δυνάμεις. Ο Νο1 παράγοντας που θα σας κουράσει είναι το….
8. Βάρος. Κρατήστε τον αριθμό των υλικών σας και το βάρος τους όσο πιο χαμηλό γίνεται. Ξαναδείτε τους προηγουμένους κανόνες για επαναπροσδιορίσετε τα περιεχόμενα της Bug-Out Bag σας με σκοπό να μειώσετε το βάρος της.

Κλείνουμε με μια παρότρυνση. Ξεκινήστε από τώρα τη συλλογή των υλικών της Bug-Out Bag σας. Αλλά κάντε επιλογές που θα παραμείνουν όσο αυτή θα εξελίσσεται με τη βοήθεια επόμενων αναρτήσεων.

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ μου φίλε καλημέρα!!!
    Θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση ώστε να γίνει διόρθωση χωρίς να
    Θέλω να φανώ κακοπροαιρετος, απλα προς αποφυγή λάθους απο κάποιον αναγνώστη!
    Οι ταμπλετες που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε το νερό πόσιμο
    Είναι χαλαζολης ή ταμπλετες ιωδιου και όχι διοξινης.
    Τις ταμπλετες χαλαζολης μπορείτε να τις βρείτε σε ενημερωμένα φαρμακεία και καταστήματα Outdoor .Οι ταμπλετες ιωδιου είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν στη χώρα μας !
    Μια καλή και έξυπνη λύση για να πίνουμε νερό απευθείας εκείνη τη στιγμή χώρις να μπούμε στη διαδικασία συλλογής του είναι
    Το water "purifying straw". Στην ουσία είναι ένα καλαμακι με μεγαλύτερο πάχος όπου έχει ενσωματωμένο φιλτρο καθαρισμού και απολυμανσης νερού και μπορεί να φιλτραρει μέχρι 250 ltr!! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ρουφηξουμε και να φύγουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οφείλω να ζητήσω συγνώμη για το καταφανές λάθος. Ο σωστός όρος είναι "Chlorine Dioxide" ή "διοξείδιο του χλωρίου". Το κείμενο θα διορθωθεί.

    Σχετικά με τα καλαμάκια, θα πρέπει να πω ένα ναι μεν αλλά... Συνήθως δεν έχουν φίλτρα με πόρους αρκετά μικρούς για να απομακρύνουν τους Ιούς. Για παράδειγμα κανένα από τα 2 μοντέλα της Aquamira δεν το κάνει αυτό.

    Επίσης υπάρχουν πολλά που πρέπει να σταθμίσει κανείς. Ταχύτητα, τα πιθανά μολύσματα στην περιοχή και την πιθανότητα να πεθάνει από αφυδάτωση σήμερα, έναντι μιας αφυδάτωσης σε μια βδομάδα που απαιτεί η εκκόλαψη παθογόνων όπως η Giardia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή