_

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ανάλυση Κινδύνου

Θα ζητήσουμε συγνώμη από του αναγνώστες για το ότι οι πρώτες αυτές αναρτήσεις είναι περισσότερο θεωρητικές παρά πρακτικές. Αλλά είναι απαραίτητο και για να σκιαγραφήσουμε την οπτική μας για ένα τόσο αμφιλεγόμενο αντικείμενο, αλλά και για να θέσουμε τις βάσεις για τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη.

Ανάμεσα λοιπόν στα πρώτα που χρειάζεται να κάνει κάποιος που ενδιαφέρεται να είναι προετοιμασμένος είναι και η αξιολόγηση των κινδύνων που αναμένει.
Αυτοί μπορεί να προέρθουν είτε από την φύση είτε από τον ίδιο των άνθρωπο, και η πιθανότητα αλλά και η κλίμακα τους αξιολογείται διαφορετικά κατά περίπτωση.

Φυσικές Καταστροφές

Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να μην μας αγγίζουν οι φυσικές καταστροφές μεγάλου μεγέθους, όπως τυφώνες, τσουνάμι και παρατεταμένες κακοκαιρίες, όπως χιονοθύελλες, που πλήττουν τις υποδομές. ( αν και υπάρχουν πάντοτε εξαιρέσεις όπως η χιονόπτωση τα τέλη του 80 που παρέλυσε την Θεσσαλονίκη, και η πυρκαγιά στην Πελλοπόνησο που κατάστρεψε μέρος του ηλεκτρικού δικτύου)

Οι κίνδυνοι που έχουν δείξει τα δόντια τους είναι δύο, οι πυρκαγιές και οι σεισμοί. Χαρακτηριστικό και των δύο είναι ότι αν φτάσουν σε σένα το αποτέλεσμα τους είναι σχεδόν τελειωτικό. Η Νο1 υποδομή preparedness, το σπίτι, καταστρέφεται ή έστω γίνεται απροσέγγιστο για μεγάλο διάστημα. Μαζί με αυτό και όλες οι προετοιμασίες μας.

Συνεπώς πέρα από τα βασικά μέτρα πυρασφάλειας και προστασίας που θα πρέπει να έχουμε εκ των προτέρων λάβει, το πλάνο μας θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της συνέχισης της ζωής και τον δραστηριοτήτων μας σε διαφορετικό χώρο, ασχέτως του πόσο απομακρυσμένος είναι αυτός.
Επίσης ο χώρος δουλειάς μας δεν είναι λιγότερο ευάλωτος. Μέσα στον σχεδιασμό μας θα πρέπει να υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο της απώλειας του εισοδήματος μας για ένα μικρό ή μεγάλο διάστημα.

Ανθρώπινες Καταστροφές

Ζώντας σε μια σχετικά σταθερή περιοχή της υδρογείου η απειλή βίαιων επεισοδίων, όπως οι τρομοκρατικές ενέργειες μεγάλου μεγέθους και ο πόλεμος, δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο. Αν και η εντάσεις στα ανατολικά της χώρας μας υφίστανται, είναι πάγια αξιολόγηση όσων παρακολουθούν τα γεγονότα ότι αυτές θα εκτονωθούν με την μορφή θερμών επεισοδίων μικρής διάρκειας.
Πιθανόν να λήξουν πριν ακόμα επιστρατευτείτε, αλλά αν συμβεί αυτό έχετε όλες τις υποχρεώσεις σας τακτοποιημένες;

Αυτό που πραγματικά πλανάται πάνω από την χώρα είναι ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης. Και οι συνέπειες αναμένεται να είναι πολλαπλές.

Παρακολουθώντας τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν στην Αργεντινή μια έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ σημαίνει νέο νόμισμα, κλείσιμο των τραπεζών για να αποφευχθεί ο πανικός,  υποτίμηση του νέου νομίσματος και υπερπληθωρισμός. Μια στάση πληρωμών θα στερήσει για ένα σημαντικό διάστημα τον μισθό του δημοσίου τομέα, σύντομα του ιδιωτικού καθώς θα εξανεμιστεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά ΚΥΡΙΩΣ θα πλήξει τους συνταξιούχους που δεν είναι δυνατόν πια να έχουν χρηματικά αποθέματα.

Η αλλαγή νομίσματος θα έχει και άμεση επίπτωση στις εισαγωγές που θα γίνουν απαγορευτικά ακριβές. Πετρέλαιο, Τρόφιμα (η Ελλάδα εισάγει το μεγαλύτερο ποσοστό αγροτικών προϊόντων που καταναλώνει), Αγροχημικά και Φάρμακα θα γίνουν ακριβά και με προβληματική διάθεση.

Αναμένεται ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και η αντιμετώπιση και η προσαρμογή σε μια τέτοια κατάσταση είναι πέρα από τις δυνατότητες του μέσου ανθρώπου. Επίσης η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτή προσαρμόζεται γρηγορότερα από τα αντίμετρα της.

Στη συνέχεια, σαν μέρος της προσαρμογής στα νέα δεδομένα, θα έχουμε αλλαγή των παραγωγικών δομών που σημαίνει νέες απώλειες θέσεων εργασίας. Κάποιοι θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα ενώ ήδη έχει αρχίσει η μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα στην επαρχία.

Για εμάς η κατάσταση είναι αρκετά ξεκάθαρη ώστε από τώρα να αναπτύσσουμε τα σχέδια μας χωρίζοντας τα σε άμεσα και μακροχρόνια, προσωπικά και οικογενειακά. Επειδή όμως η ανάλυση μας ήταν συνοπτική θα πρέπει αν επανέλθουμε στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου