_

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Preparedness ή Survival?

Είναι ώρα να κάνουμε την διάκριση μεταξύ των δύο αυτών όρων.

Ανάλογα με το πόση τηλεόραση βλέπετε η απόψη σας για το Survival θα είναι διαφορετική. Αν δεν κάνουμε λάθος, η τάση για ικανότητα επιβίωσης (Survival) έφτασε στην Ελλάδα με τις ταινίες Rambo. Με το πέρασμα του χρόνου η άποψη κάποιων άρχισε να αλλάζει επηρεασμένη από τις εκπομπές επιβίωσης στη φύση των Discovery Channel και National Geographic.

Η πραγματικότητα είναι πολυδιάστατη όμως. Κοιτάζοντας στην χώρα προέλευσης των τάσεων –ή κινημάτων αν θέλετε- που διαπραγματευόμαστε, θα παρατηρήσουμε μια πανσπερμία εκφάνσεων του ίδιου του Survival. Στην πράξη η τάση αυτή μετεξελίσσεται κάπως βίαια κάθε φορά που αναμένεται η συντέλεια του κόσμου. Ο Ψυχρός Πόλεμος, Ο ιός της Χιλιετίας και η Καταστροφή του κόσμου το 2012 είναι κρίσιμα σημεία αναφοράς και μετεξέλιξης του κινήματος. Έστω και αν είναι σπασμωδικά.

Θα πρέπει να σας επισείσουμε την προσοχή όμως στην προέλευση αυτών των εκφάνσεων. Αν διαβάσετε το αντίστοιχο λήμμα στη Wikipedia θα δείτε ότι πίσω από το Survival κρύβονται πολιτικές και θρησκευτικές τάσεις και επιρροές. Δεν πρόκειται βέβαια για κάποια κρυμμένη θεωρία συνομωσίας αλλά απλά για την έμφυτη τάση του ανθρώπου να προσαρμόζει τα πράγματα στα δικά του πιστεύω.
Τα παραπάνω τα αναφέρουμε για να δείξουμε ότι κάποιος θα πρέπει να περιδιαβαίνει το διαδίκτυο με προσοχή και με μια μικρή καχυποψία για το ποιος και τι είναι αυτός που γράφει.

Αντίστοιχα το Preparedness έχει και αυτό με την σειρά του μια πολιτική διάσταση. Έχοντας γνωρίσει θιασώτες του από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα πρέπει να πούμε ότι αυτοί είναι κατά το πλέον συντηρητικού πολιτικού και κοινωνικού προσανατολισμού. Αν αυτό σας πειράζει καλώς, αλλά εμείς το βλέπουμε διαφορετικά. Δεν χρειάζεται να ενστερνιστούμε τα πιστεύω κανενός για να υιοθετήσουμε κάτι ωφέλιμο για τη ζωή μας.
Το Preparedness είναι κάτι εξορισμού πρακτικό και καιρός να το προσεγγίσουμε και έτσι.

Αν μπορούμε να κάνουμε έναν εύκολο διαχωρισμό μεταξύ Preparedness και Survival, αυτός μπορεί να γίνει εξετάζοντας τον παράγοντα χρόνο και στα δύο.
Το Survival έχει την έννοια της κατοχής υλικών και δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση έκτακτων και συντόμων περιστατικών. Για παράδειγμα το να χαλάσει το όχημα σας βράδυ στο βουνό με χιονοθύελλα. Ή και να αποκλειστείτε στην Εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών παραμονές Χριστουγέννων.

Αντίθετα το Preparedness έχει την έννοια της αντιμετώπισης αιφνίδιων, ή μη, καταστάσεων με κατά κανόνα μεγαλύτερη διάρκεια. Όπως π.χ. έναν σεισμό, μια οικονομική κατάρρευση ή ακόμα και της απώλεια της εργασίας μας.
Επίσης μπορούμε να δούμε το Preparedness σαν επέκταση των καθημερινών μέτρων προστασίας. Το κλείδωμα της πόρτας, την ζώνη στο αυτοκίνητο, την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών από το σπίτι μας. την αποταμίευση και άλλα.

Επιπρόσθετα μπορούμε να κάνουμε τον διαχωρισμό των δύο αυτών όρων με βάση  την έκταση που λαμβάνουν τα γεγονότα που μας επηρεάζουν. Το Survival κατά κανόνα προσανατολίζεται σε συμβάντα που επηρεάζουν εμάς και τους γύρω μας. Αντίθετα το Preparedness αναφέρεται σε γεγονότα ευρύτερης έκτασης όπως π.χ. οι φυσικές καταστροφές. Έτσι αναγκαστικά λαμβάνει υπόψη του και παράγοντες όπως η εξέλιξη των κοινωνικών δομών και των διαπροσωπικών σχέσεων μετά το γεγονός.

Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι το Preparedness συμπεριλαμβάνει το Survival, όχι στην σκληρή και στείρα του μορφή, αλλά έχοντας το –μπορούμε να πούμε- αφομοιώσει και ξεπεράσει στο φάσμα της εφαρμογής των μέτρων προετοιμασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου